hp image
Video & Editing
Stand 2010

Helaas is het onderstaande niet meer bijgewerkt, maar soms toch nog nuttig voor anderen. Op dit moment beschik ik over een Sony HDR-FX7 HDV camera. Video CameraMonteren doe ik momenteel met de software van Magix. Op Youtube staan enkele video's.

Wave Boarden

Het filmpje 'Waveboarding in Spain' is met Magix Video deluxe 15 Premium gemonteerd en als HD op YouTube gezet.


Magix
Magix

De makers van Magix Video zitten ondertussen, 2010, ook niet stil. Eind 2009 is versie 16 verschenen die veel meer mogelijkheden heeft en ook stabiel is. Op de site van Magix staan de specificaties van dit mooie product. In mij ogen biedt dit pakket meer dan voldoende waar voor zijn geld.

Het toonaangevende Duitse blad VideoAktiv Digital, uitgave 1 van 2010 (december/januari) zijn 6 bewerkingsprogramma's voor de PC getest, namelijk:

 • Adobe Premiere Elelements 8
 • Avid Pinnacle Studio HD Ultimate
 • Corel DigitalStudio 2010
 • Cyberlink PowerDirector 8 Ultra
 • Grass Valley Edius Neo 2 Booster
 • Magix Video deluxe 16Premium
Video Aktive

De pakketen hebben ze getest op een Apple MacPro (Windows Vista), met een 8x 2,8GHz processor, 4Gb geheugen, Nvidia Geforce 8800 GT 512MB. In deze test stond Magix Video deluxe 16 Premium op de derde plaats (zeer goed, 73 punten, €120,-), vooraf gegaan door Grass Valley Edius Neo 2 Booster (zeer goed, 79, punten, €230,-) en Adobe Premiere 8 (zeer goed, 78 punten, €100,-). De testers van VideoAktiv Digital geven aan Magix en Adobe ook het predikaat Kooptip.

In de "Besten Listen" van VideoAktiv Digital staat dit produkt op de derde plaats in zijn prijsklasse. (stand januari 2010). De link van de Besten gaat naar de actuele versie.


Maken van video's

Een van mijn hobbies is het maken van videos. De videos die ik maakte waren meestal van de vakanties en reizen die we hebben gemaakt. Maar sinds er gezins uitbreiding is, zijn de kids het belangrijkste item.
Het ruwe video-materiaal van onze vakanties, soms wel 6 uur, heb ik altijd bewerkt, zodat ik uiteindelijk maximaal 30-45 minuten overhield. Had ik meer dan maak ik er meestal twee delen van, want bijna niemand, wil naar een lange video kijken. Ik gebruik al een jaar of 12 een S-VHS-C camera en ben heel tevreden met de kwaliteit. Ik moet zeggen dat de kwaliteit van de nieuwe DV 3CCD camera's stukken beter is.

Het verleden

In de begin jaren monteerde ik met een VHS-recorder. In eerste instantie bekeek ik het ruwe materiaal en schreef de scenes op papier. (omschrijving en tellerstand). Daarna selecteerde ik juiste en goede scenes, paste de volgorde aan (op papier).
Vervolgens ging met met behulp van de Record/Still toets op de videorecorder de videofilm monteren. Dit was een heidens werk. Want bleek er naderhabd iets mis te zijn, dan kon ik weer van vooraf aan beginnen. Nadat het beeld op band stond voegde ik op het monospoor muziek en commentaar toe. Na zo enige jaren gemonteerd te hebben heb ik me een S-VHS recorder aangeschaft. De kwaliteit van de recorder was stukken beter en deze recorder beschikte ook over een Insert-optie. Het monteren ging stukken beter en bij een foutje hoefde ik ook niet helemaal op nieuw te beginnen. Na de aanschaf van de eerste S-VHS recorder volgde ook een tweede S-VHS recorder. Het monteren ging nog beter. Ik kon nu met Synchro-Edit werken, een hele vooruitgang. Maar helaas, er moest nog heel veel handmatig gebeuren, zo....

Een aantal jaren terug kocht ik een Video-Mouse. Het ding leek helemaal niet op een gewone PC-muis, VideoMouse maar het wel een staartje. Behalve wat toetsen zit er ook een Jog & Shuttle knop op. Met behulp van de toetsen kon ik de player en recorder bedienen. De video-muis is natuurlijk ook verbonden met de PC, dus deze kon ik gebruiken om te monteren. Eindelijk kon ik gebruik maken van de VITC-tijdcode op de band. De video-muis kon deze namelijk lezen. Het papier kon nu in de prullebaak. Met behulp van de software kon ik nu de begin- en eindpunten van de scenes vastleggen en een omschrijving toevoegen. Nadat alle scenes geregistreerd waren, kon ik de volgorder aanpassen en zo het geheel afwerken. Vervolgens kont het programma het uiteindelijke resultaat laten zien. Na nog wat aanpassingen kon ik mijn PC de opdracht geven om de montage uit te voeren. Het enige dat ik nog moest doen was van tijd tot tijd het tape-je met het uitgangs-materiaal verwisselen. Dit werkte perfect daar de video-muis zonder problemen mijn Panasonic video-recorders kon aansturen de 5 pin-edit aansluiting. O ja, de Video-muis die ik gebruikte was van GSE, bestaat nu niet meer. Behalve GSE had ook MIro, Rowi en Blaupunkt een soortgelijk iets. Vervolgens heb ik me nog een Genlock aangeschaft om het beeld van mijn PC te mixen met het videobeeld. Deze Genlock werd gebruik voor het maken van titels. Op dat moment was ik nog steed aan het kijken naar een goede en betaalbare video-montage kaart. Jaren lang heb ik de diverse testen bekeken van de video-kaarten en software. Tevens ben ik ook gaan kijken welke hardware bij welke kaart het beste functioneerde. En uiteindelijk heb ik in 1998 de knoop doorgehakt en een nieuwe PC aangeschaft! Deze was natuurlijk een halfjaar later al weer verouderd, maar toch....

Het heden (dit was 1999!)

Hij is er!! Mijn nieuwe PC, een Pentium II, 266 MHz met 64MB SDRAM. Een systeem schijf van 5,2 GB en een Ultra Wide SCSI-disk (4,2GB) met Adaptec controller voor video-montage. In de PC zit verder de Fast AV-Master video-bewerkingskaart. Bij de kaart werd behalve de driversoftware ook nog een volledige versie van Media Studio Pro bijgeleverd. Al gauw bleek dat de video schijf iets aan de kleine kant was. Daar de prijzen van de SCSI-schijven behoorlijk gezakt zijn, heb ik me onlangs (in 2000) ook een 18,2 GB U2W-SCSI-schijf aangeschaft. Tevens heb ik op mijn PC WIndows 98 (Tweede editie) geinstalleerd en ik moet zeggen, geen enkel dropped frame meer!! De combinatie met Media Studio Pro en PowerPlay van Fast werkt uitstekend! Ik kan meteen vanaf de tijdlijn het resultaat naar tape wegschrijven! Wat blijft is dat het moneteren veel tijd blijft kosten en elke keer leer ik weer wat nieuws bij.

Mijn equipment (begin 2000)
Zolder

Op het linker plaatje kun je mijn video- en computerruimte zien. Links staan twee Panasonic S-VHS videorecorders, namelijk een NV-FS200 en een NV-HS1000. Aan beide videorecorders zit een Philips monitor (CM8833 and CM8802). De videorecorders gebruik ik alleen voor het monteren en soms ook om, natuurlijk, TV te kijken. De Camcorders een een Philips S-VHS-C, type VKR93000. Om mijn video's te monteren gebruikte ik de Video-muis van GSE.

Genlock

In december 1996 heb ik ook een genlock gekocht. Met behulp van dit toestel kan ik de VGA-output van een PC mixen met een video-signaal en dit weer openemen op een tweede video-recorder. De genlock heeft een overlay functie, zo kan ik met mijn PC titels maken en deze toevoegen aan het video-beeld. De genlock die ik gebruik is van Vine Micros. En ik moet zeggen de kwaliteit is goed (S-VHS). Op het plaatje staat de Genlock bovenop de monitor. Tegenwoordig (1999) gebruik ik de AV-Master kaart van Fast. De video's die ik ermee monteer zijn van goede kwaliteit. Het plaatje van mijn computerruimte is gemaakt van een videobeeld, de kwaliteit daarvan is niet zo goed.

Non-linear editing (NLE)

Non-linear monteren doe je door gebruik te maken van een computer. Je slaat eerst de videobeelden op je harde schijf op (capturen). Vervolgens zet je de scenes in de juiste volgorde en kort ze eventueel nog in. Vervolgens kan je nog wat overgangen toevoegen en natuurlijk commentaar en eventueel muziek toevoegen. Je maakt nog wat titels en vervolgens kan je het geheel weer naar videotape wegschrijven. Zo gezegd dus, maar natuurlijk niet zo gedaan. Een principe heb je vier dingen nodig, namelijk :

 • Een geschikte computer
 • Een grootte aparte video-hardeschijf
 • Een video-capture kaart
 • En, natuurlijk, veel geduld

Ik zal mijn eigen situatie beschrijven, maar op het web zijn er vele discussie groepen aanwezig over NLE. Er kan van alles misgaan met de hard- en software, maar in heel veel gevallen werkt alles goed. Bij mij gelukkig ook.
Het is wat ik deed was een goede Video-Capture kaart zoeken. Een aantal jaren heb ik al veel test-resultaten gelezen en bestudeerd. Het bleek dat er maar twee leveranciers een goede kaart voor een niet te gekke prijs leverden. De AV-Master kaart kwam, volgens mij goed uit de testen. Zo ik besloot de AV-Master aan te schaffen. Het volgende probleem was om er een juiste computer, moederbord, bij te kopen, want niet alle computers werken goed met een bepaalde Video-capture kaart. De meeste leveranciers hebben een pagina op het web waar hardware op staat die goed en niet goed samenwerkt met de capture-kaart. Na onderzoek nam ik de beslissing om een Intel Pentium II 266Mhz te kopen, op een ASUS P2L97 ATX moederbord en 64Mb SDRAM. Tevens kocht ik een Adaptec 2940UW-SCSI controller met een AV UW-SCSI-disk van 4.2Gb voor mijn videos. Deze schijf is genoeg voor 20 minuten S-VHS video-kwaliteit. Na een jaar bleek het toch wat aan de kleine kant, dus onlangs heb ik me nog een 18.2 GB U2W-SCSI schijf aangeschaft. Nu kan ik meer dan anderhalf uur video kwijt. (lees- en schrijf-snelheid is meer dan 9Mb/sec (Fast Benchmark)). Als systeemschijf heb ik een 5.2 Gb Ultra-ATA disk. Als video-kaart heb ik een Matrox Millenium II 4Mb AGP card. Het hele systeem draait nu, mei 2002, onder Windows 98 Second Edition en FAT32
De video-capture kaart is de Fast AV-Master 98. Bij deze kaart gebruik ik de video-editing software van Ulead, Media Studio Pro 5.2. Tevens zat er Magic Music Maker en Media Mania bij.
Van Fast zat er ook nog de PowerPlay software en Fast-Capture software bij.

Het installeren van de kaart en software was makelijk. Men moet eerst de kaart installeren, vervolgens de Ulead Software en daarna de Fast AV-Master software en drivers!. Bij versie 2.5 van de AV-Master is Powerplay geen los onderdeel meer. Als alles geinstalleerd, geconfigureerd en aangesloten is kan men beginnen met het capturen van video. Ik sla mijn beelden op op mijn AV-schijf. Men moet Media Studio Pro ook zo instellen, dat hij de Preview directory ook op de snelle AV-schijf wegschrijft! Zelf heb ik een compressie van 1:6 , wat overeenkomt met een kwaliteit die beter is dan S-VHS. Zoals gezegd kan ik nu meer dan 1 uur video kwijt op mijn harde schijf.
Als ik klaar ben met het capturen dan start ik Media Studio Pro 5.2. op. Eerst begin ik met een zwart beeld van ongeveer 10 seconden. Vervolgens zet ik alle scenes in de juiste volgorde en laat overbodige scenes en stukjes video weg. Waar nodig voeg ik overgangen toe en mix het originele geluid met achtergrond muziek en commentaar. Na elke overgang laat ik deze berekenen. Op deze manier monteer ik de hele video. De overgangen worden op de schijf, in de preview-directory, opgeslagen. PowerPlay zorgt ervoor dat er direct vanaf de tijdlijn gemonteerd en uitgegeven kan worden. Voor het wegschrijven naar tape is dus geen extra schijfruimte nodig!

Op het moment heb ik bijna geen problemen bij het monteren van mijn videos, maar ik zorg ervoor dat ik geen spelletjes en andere speeltjes installeer. Tijdens het capturen en monteren heb ik ook geen screensavers en andere programma's aan het lopen. Het meest ideale is eigenlijk een computer voor alleen het monteren van videos.
Mijn advies is dus : speel geen spelltjes op een video-montage computer!! MS-Office is eigenlijk al teveel van het goede!

Tips

De AV-master software werkt het beste onder Windows 98 met de laatste AV-master drivers (versie 2.5, build 0019). Deze versie is goed afgestemd op de versie 5.2 van Ulead Media Studio Pro. Wel moet je bij Ulead even een andere uvavi.vio gebruikt worden. Klik hier om de software te downloaden. Er is ook een driver voor Ulead 6.0, maar deze werkt niet goed samen met de PowerPlay software! Als je iets te vragen hebt, mail me.

Er is nieuwe software beschikbaar voor de Fast AV-Master. Ga naar mijn AV-Master driverfolder, kies de gewenste versie en download alle bestanden uit de folder. De nieuwe AV-Master versie 2.5 (build 19, febr. 2000) is voor Windows 98 of Windows NT4.0. Windows 95 gebruikers moeten versie 2.2. blijven gebruiken.
Er is ook een nieuwe versie van Ulead Media Studio Pro beschikbaar. Je kan versie 6.0 ophalen van de Ulead site. Deze versie werkt

Opgelet MSP 5.2 gebruikers : Als je MSP 5.2 gebruikt dan heb je ook een aangepaste versie van het UVAVI.VIO bestand nodig. Deze staat ook op de ULEAD-site.

Stand van zaken : 2005 Dazzle DVC120, Pinnacle Studio en Magix Video de Luxe 2005

Op dit moment beschik ik nog steeds over mijn Fast AV-Master, Ulead software en mijn PII met SCSI-schijven, waar ik nog steeds tevreden over ben. Je wilt natuurlijk ook met de tijd meegaan, dus vorig jaar heb ik een Dazzle DVC120 gekocht. Ik was overtuigd van de kwaliteit, omdat Fast overgenomen was door Dazzle. Maar helaas dat viel tegen.
Ik had de DVC120 aangeschaft om mijn oudere video's vlug over te zetten naar een dvd. Thuis gekomen Pinnacle Studio QuickStart V9 geïnstalleerd, S-VHS videorecorder aangesloten en opnemen! Geen vuiltje aan de lucht. Het bekijken van de video op de computer ging ook redelijk goed. Vervolgens maar een image laten aanmaken waarmee ik de video op een dvd kon branden en klaar was Fred, dacht ik. DVD-tje in de dvd-speler, maar al gauw bleek dat het geluid niet synchroon liep met het beeld.
Na een minuut of 14 liep het geluid ongeveer 20 seconden achter. Hierna heb ik behoorlijk wat met Pinnacle gemailed, maar ook een andere versie van Studio 9 geïnstalleerd. Dit leverde eigelijk alleen maar ellende voor mij op. Het programma liep vast en ook de PC gaf er de brui aan. Ik kon de DVC120 ook terug sturen, maar als ik een TV-programma opnam, dan was er geen vuiltje aan de lucht.

Ik was eigelijk alle ellende zat met Studio 9 en kwam op het idee om software van Magix aan te schaffen. Met "Video op CD en DVD 2.0" had ik vroeger al eens goede resultaten gehad. Dus wat recencies gelezen, onder andere in het Duitse blad "Video Aktiv Digital" en toen Magix Video de Luxe gekocht voor de helft van de prijs van Studio 9. Software probleemloos geïnstalleerd en beginnen maar.
In mijn onnozzelheid had ik gedacht dat ik de DVC120 ook kon uitlezen met de software, maar helaas dat is alleen maar mogelijk via Studio. Inlezen via Studio en dan verwerken via Magix ging ook niet, daar het beeld en geluid in Studio 9 al niet meer synchroon liep!
Ik heb afgelopen weekend een oude TV-kaart in mijn Pentium-4 PC (2.4 GHz) geplaatst. De S-VHS video maar eerst opgenomen met Studio 9. Het resultaat leek goed, alleen na 14 minuten liep het geluid weer niet synchroon. Daarna e.e.a. geprobeerd met Magix Video de Luxe. Hoewel ik als instelling PAL had gekozen bleef het aantal beeldjes op 29,995 staan! Als ik hiermee ging opnemen kreeg ik foutmeldingen. Oorzaak kan zijn dat het materiaal 25 beeldjes per seconden is. In totaal ben ik 2 uur bezig geweest om e.e.a. op 25 beeldjes/sec te krijgen. Wat ik heb gedaan is eerste voor PAL_D gekozen. Toen ging e.e.a. terug naar 25 beeldjes/seconden. Daarna weer op PAL_B gezet en wonder boven wonder de instellingen bleef op 25 beeldjes/seconden. Nu kon ik mijn S-VHS band opnemen. En natuurlijk meteen controelren of het geluid synchroon liep! Bingo, perfect synchroon. Dit is wel een puntje dat Magix zou moeten oplossen. Waar het probleem ligt met de andere software, weet ik niet, maar ik heb een goed gevoel voor de software van Magix. Het grootste voordeel van Magix Video de Luxe is ook nog dat deze onder Windows 98 SE draait op een PIII.

Afgelopen weken heb ik wel wat gespeeld met Magix Video de Luxe en het is nog geen enkele keer vastgelopen. Alle functies die je in het programma ziet zijn ook te gebruiken, dit in tegenstelling tot Studio 9!
Het fijnste vind ik het monteren in tijdlijn modus. Hierin kan je knippen op een beeldje nauwkeurig. Het programma beschikt over een zestiental sporen, waarin men van alles kan plaatsen. Een video-fragment neemt 2 sporen in beslag, namelijk een voor video en een voor audio. Verder beschikt het pakket over de nodige aftiteling, overgangen en andere (grafische) effecten. De mogelijkheden zijn vrij divers.

Als men de film gemonteerd heeft kan men deze op een DVD branden en vervolgens afspelen op je dvd-speler. Om e.e.a. aantrekkelijker te maken is kan men met de software ook een dvd-menu maken. Je kan een intro video tonen, waarna men vervolgens een keuzemenu kan tonen. Je kan van het keuze menu de layout van veranderen, maar ook elk hoofdstuk voorzien van een plaatje.
Op de computer waar ik de software op geïnstalleerd heb, heb ik geen dvd-brander. Hierdoor zou het dus onmogelijk zijn om een dvd te maken. Maar waar een wil is is een weg. In het brandmenu kan men zeggen dat e.e.a. gesimmuleerd moet worden. Kies je hiervoor dan komen de bestanden op de harde schijf te staan. Heb je deze eenmaal dan kan je met bijvoorbeeld Nero een dvd maken. En dat werkt perfect!

Behalve het bewerken van video zit er ook een complete geluidsstudio bij. Ik heb het nog niet allemaal uitgeprobeerd, maar ik ben ervan overtuigd dat dit ook goed is. Ze zijn namelijk met geluidssoftware groot geworden.
Ik heb zelf Magix Video de Luxe 2005 gebruikt, maar er is ook een Plus versie, die wat extra functionaliteit heeft.

Magix Software GSE/RovoTech Fast & Dazzle

Helaas is er op onderstaande sites bijna geen informatie meer over de produkten en drivers van Fast te vinden.

Desktop Video Software Desktop Video Hardware
 • Homepage from COMO (Computer & Motion)- Video-editing products for PC.
 • Videonics - Video Editing Resource Page. Articles for beginning and advanced videographer including definition of editing, how-to articles, video glossary, and amusing quotes about television and film. Also information about Videonics products.
 • Vine Micros Home Page- provides information about genlocks.
 • GTH Electronics Home Page - makers of the "ACE" Advanced Colour Enhancer, a very flexible video maker's tool.
Miro/Pinnacle Systems
 • Pinnacle Systems - provides information about Miro DC20, DC30, DV300, Video mouse and actual drivers.
 • Pinnacle Systems - provides information about Miro DC20, DC30, DV300, Video mouse and actual drivers.
Video References
Magazines Video clubs Desktop Video References
Digital Video
Information and Shopping
Online Video Sites
contact
Fred Baltus
contact@fredbaltus.nl
connect

Last updated: 2 september
Copyright 1995 - 2018
Baltus Media