hp image
Genealogie Fred

Op deze pagina vindt u links naar diverse Genealogy sites in binnen- en buitenland. Verder is er ook een link naar software, die ik gemaakt heb om een engels-talige html-pagina's met genealogie informatie, te vertalen in het nederlands. Als er vragen over het programma of de stambomen en aanvullingen zijn dan kunt u met mij contact opnemen.

Gegevens van de Baltus-tak heb ik van Bill Baltus, Samuel Defauwes, Johan Hubert Baltus en van mijn eigen onderzoek. Een aantal vroege gegevens van de Donners-tak, tot en met de tweede generatie, heb ik van Wim Donners en Kasper Donners, waarvoor mijn hartelijke dank.
Alle gegevens zijn verder aangevuld en verbeterd/aangepast door eigen onderzoek, net zoals de gegevens van de andere stambomen. Hiervoor heb ik vooral de archieven in Heerlen, Maastricht en Born bezocht en geraadpleegd. Tevens heb ik gebruik gemaakt van Genlias en de Gendawin CD.

Voor veel gegevens heb ik de originele bronnen geraadpleegd, maar er is nog veel werk te verzetten. In eerste instantie had ik de bronnen ook op internet staan. Wil je nu meer informatie, neem dan contact met me op.

Op internet heb ik ook een Baltus nieuwsgroep geopend. Deze nieuwsgroep is alleen toegankelijk voor de afstammelingen van Joes Baltus geboren te Aubel rond 1549. Wilt u toegang hebben stuur dan even een email naar me.

Bij de Jarentafels vindt u gegevens die ik de afgelopen tijd heb verzameld. De gegevens zijn vrij te gebruiken en geven een eerste ingang naar de originele gegevens.


Zoeken

Genealogie bedrijven is tegenwoordig iets eenvoudiger dan vroeger. Heel veel primaire bronnen zijn tegenwoordig op internet te vinden, bijvoorbeeld op wiewaswie.nl, open archieven en familysearch. Voor het zoeken van informatie op wiewaswie staat staat hieronder een video van mijn hand.


Baltus Genealogie Michael

De jongste Baltus-stamhouders, van mijn opa's tak, is Michael mijn jongste zoon, 2 minuten jonger dan mijn middelste zoon.

De stamboom gaat terug tot ongeveer begin 1500 en begint dan met Baltus van Hellestrop, die waarschijnlijk in Aubel geboren is. De naam stamt waarschijnlijk af van het buurtschap waar hij woonde, namelijk Hellestrop. Deze informatie komt niet van mezelf maar van Samuel Defauwes, die in een andere tak van de Baltus-familie voorkomt.


HellestropAubel

Op de satelietfoto is de huidige situatie te zien. De satelietfoto is afkomstig van Google Maps

Aubel

De kaart kaart toont de omgeving van mijn voorouders in de 17de eeuw. De gehele kaart staat hier.

Aubel(B) ligt ongeveer 15 km ten zuid-westen van Vaals. Op bijgevoegd kaartje is te zien waar mijn voorouders de afgelopen 400 jaar hebben gewoond.

Baltus Aubel, Belgium weergeven op een grotere kaart

Aubel

Tot na 1692 hebben mijn voorouders in Aubel gewoond en gewerkt. In 1699 is een van mijn voorouders Thomas Baltus, de zesde generatie, in Montzen geboren. Vervolgens is zijn zoon, Clemens Baltus (geboren 1731), via Homburg in Vaals terecht gekomen, samen met zijn zoon Thomas Baltus (geboren 1765). Deze Thomas is vervolgens in Aken getrouwd waar ook een aantal van zijn kinderen zijn geboren

RarenVaals

Daarna was Johan Hubert Baltus (geboren 1842) de eerste voorouder van mij, die in Vaals geboren was. In deze jaren woonden ze in Raren of Wolfhaag en waren ze landbouwer of dagloner van beroep. De directe voorouders van mijn Opa waren wever of arbeider.Op de foto zie je een paar huizen van het gehucht Raren bij Vaals.

BaltusFamilie

Onderstaande foto is in Mei 2002 gemaakt in Disneyland Parijs. We zitten met 3 generaties Baltus op de fiets. De jongste zit vooraan, de oudste achteraan. Aan het stuur zit Maurice, daarna komen Michael, Robin, Fred en Jo Baltus. Het verschil in leeftijd tussen de jongste en oudste Baltus is 62 jaar! Geboortejaren zijn : 1997, 1997, 1996, 1958 en 1934!


Een van de oudste huwelijken van een Baltus die ik heb gevonden in het kerkboek van Vaals die tussen Clemens Baltus en Gertrudis Lousberg op 4 September 1764. Volgens dit document en de overlijdensakte van Clemens Baltus kwam hij uit Hombourg, maar volgens andere informatie was hij geboren in Montzen. Ik heb dus nog behoorlijk wat te controleren. Er is ook nog enige onduidelijkheid over de ouders van Gertrude Lousberg. Volgens haar overlijdensakte zijn dat Johannes Lousberg en Anna Johanna Peters of Pieters. Maar als we naar de geboortes kijken, dan is er in 1738 geen kind geboren met deze ouders, maar wel een Gertrude met Johannes Lousberg en Johanna Vanduren (van Duren) als ouders.

Willem

Een andere oude akte is die van een akte die is opgemaakt nadat een meid van Thomas Baltus uit een kersenboom is gevallen en wel op 26 Augustus 1816! Verder is er nog een pachtovereenkomst die Thomas Baltus en zijn vrouw Maria Theresia Göbgens (Jöpis) hebben afgesloten in 1822 en inging per 1-5-1822. Deze pachtovereenkomst is in opdracht van Koning Willem opgemaakt en voorzien van zijn zegel.

JH Baltus
Johan Hubert Baltus

Johan Hubert is op 20-11-1842 om 8:00 geboren. Hij is op 24 April 1872 in Vaals getrouwd met Anna Maria Gielens. Anna Maria Gielens is de moeder van mijn opa's vader, Johan Clemens Baltus, geboren op 29 januari 1873 in Vaals. Johan Hubert is op 15-7-1912 om 09:00 uur te Vaals overleden op een leeftijd van 69 jaar.

Gielens
Anna Maria Gielens

Anna Maria Gielens is de vrouw van Johan Hubert Baltus. Zij is op 24 April 1872 in Vaals getrouwd met Johan Hubert Baltus. Anna Maria Gielens is de moeder van mijn opa's vader, Johan Clemens Baltus,geboren op 29 januari 1873 in Vaals.
Anna Maria is geboren op 13-11-1847 om 16:00 in het huis van haar ouders te Raren, gemeente Vaals. Anna Maria is overleden op 17-6-1935 om 4:45 op een leeftijd van 87 jaar.
Hier staat de kwartierstaat van Anna Maria Gielens

JHC Baltus
Johan Clemens Baltus

Johan Clemens Baltus, de vader van mijn opa, is geboren op 29 januari 1873 in Vaals. Bij de geboorte van mijn opa was hij lakenwever. Hij trouwde op 21-5-1896 in Vaals met Anna Maria Agnes Adang, die op 24 augustus 1872 in Vaals was geboren. Samen hadden ze 10 kinderen, waarvan er 3 op zeer jonge leeftijd zijn overleden. Anna Maria Agnes Adang overleed op 13 juni 1935 in Vaals. Johan Clemens overleed op 17 januari 1957 in Heerlen.
Hier staat de kwartierstaat van Johan Clemens Baltus

AMA Adang
Anna Maria Agnes Adang

Anna Maria Agnes Adang, de moeder van mijn opa, is geboren op 24 augustus 1872 in Vaals. Anna Maria Agnes Adang overleed op 13 juni 1935 in Vaals.
Hier staat de kwartierstaat van Anna Maria Agnes Adang

Geboortehuis Opa
Geboortehuis H.C. Baltus

Deze huisje lagen op de Bloemendalstraat 8 t/m 14. De huisjes zijn tussen 1765 en 1795 gebouwd door Von Clermont en gesloopt rond 1960. De foto stamt uit 1947. Op nummer 12, het derde huisje, is mijn Opa, Hubert Christiaan Baltus geboren. Op nummer 14, het laatste huisje, heeft een Leonard Baltus gewoond. Op dit moment weet ik niet wie deze Leonard was.

HC Baltus
Hubert Christiaan Baltus

Mijn Opa, Hubert Christiaan Baltus werd op 8 december 1900 geboren. Hij kwam vervolgens in Heerlen terecht, waar hij mijn oma, Maria Hubertina Moonen, trouwde op 22 juli 1927. Zij is geboren op 20 juli 1901 te Heerlen, samen met haar tweeling zusje, die 3 maanden later overleden is. Opa en Oma hadden 9 kinderen , vier meisjes en vijf jongens. De middelste van de jongens is mijn vader, Jo Baltus. Opa werkte als laborant in de Oranje Nassau mijnen. Bij zijn 40 jarig jubileum heeft hij nog een lintje in de Orde van Oranje Nassau ontvangen. Opa is op 18 september 1967 op 66 jarige leeftijd overleden. Oma heeft de respectabele leeftijd van 89 jaar bereikt en overleed op 30 juli 1990.

PJ Baltus
Jo Baltus

Mijn vader is geboren in 1934 te Heerlen. Hij trouwde met mijn moeder in 1957. Ze kregen twee kinderen, ondergetekende en mijn zus. In het begin van zijn werkzaam leven heeft hij in een garage gewerkt. Na zijn diensttijd is hij in de nijn gaan werken als bovengrondsbankwerker. Vanaf 1967 is hij gaan werken bij DAF in Eindhoven en Born. Hij geniet nu al vele jaren van zijn vele hobbies en kleinkinderen.

fred
Fred Baltus

Ik ben zelf de oudste stamhouder van de mannelijke kleinkinderen van mijn opa. In 1996 zag mijn eerste zoon Robin het levenslicht. Zestien maanden later gevolgd door Maurice en Michael, de jongste mannelijke Baltus.

HuisJM Moonen
Huis Jan Mathijs Moonen x Donners

De foto is in 1955 gemaakt en toont het huis waar mijn oma Maria Hubertina Moonen in haar tienerjaren gewoond heeft. Het was gelegen aan de Bekkerweg 8 in Heerlen. Het heeft in de jaren vijftig van de vorige eeuw moeten wijken voor de Mijnschool.

JM Moonen
Jan Mathijs Moonen

De foto is waarschijnlijk tussen 1900 en 1907 gemaakt. Hij is de vader van mijn Oma, Maria Hubertina Moonen. Volgens de geboorte akte is hij geboren op 21-8-1877 op "de Lingen" in Heerlen. Volgens de gezinskaart van de gemeente was hij tussen 1900 en 1909 "machinist", waarschijnlijk bediende hij een machine bij de krant of drukkerij. Hij woonde toen op B28 (een wijk in Heerlen).

Op de gezinskaart van 1910 - 1940 staat dat hij op de mijn, ON I, bovengronds werkzaam was. Hij heeft verder de 'zilveren medaille van de orde van Oranje Nassau' gekregen. In de periode 1910 - 1940 woonde hij op de Bekkerweg 8 in Heerlen.

MT Donners
Maria Theresia Donners

Maria Theresia Donners is de echtgenote van Jan Mathijs Moonen. Zij is geboren 5-7-1875 in Heerlen. Tussen september 1901 en april 1902 hebben ze in Heer, bij Maastricht, gewoond. Hier is ook het tweeling zusje van mijn Oma overleden.

 

Pages


Software
Baltus Genealogie Links
Baltus op Geneanet
Baltus Homepages
Genealogie links
Nieuwsgroepen
contact
Fred Baltus
contact@fredbaltus.nl
connect

Last updated: 2-9-2018
Copyright 1995 - 2018
Baltus Media